jellybee-Q8bfHJjLubk-unsplash

Kollagen – hjælp til at holde dig ung

Der er mange grunde til at spise sundt. En af dem er, at du holder dig ung og frisk langt op i alderdommen. En anden er, at ”du bliver, hvad du spiser”. Dette skal forstås bogstaveligt. Spiser du sundt, vil du få en pænere og yngre hud, end hvis du spiser usundt, fedt- og sukkerholdigt.

 

Noget af det, der kan hjælpe dig med at holde dig ung og flot er kollagen. Kollagen er et protein, der findes normalt i kroppen, men som du også kan vælge at få tilført udefra for en ekstra stor effekt.

 

I denne artikel dykker vi ned i kollagen og de mange fordele, der er forbundet med et ekstra indtag af det.

Kollagen

Kollagen er kroppens mest rigelige protein. Især findes det i store mængder i huden og leddene.

 

Når vi bliver ældre, begynder vores krop at nedbryde kollagen og producerer det mindre effektivt. Dette kan føre til gradvise tegn på hudens aldring, såsom rynker og slap hud (59).

 

Selvom denne proces er uundgåelig og en naturlig del af aldring, kan indtagelse af fødevarer, der understøtter kollagensyntese, hjælpe med at holde din hud sund i længere tid. Disse omfatter proteinrige fødevarer og C-vitamin.

 

At undgå aktiviteter, der fremskynder kollagennedbrydning, kan også hjælpe. Disse aktiviteter omfatter solbadning og cigaretrygning.

 

Desuden har menneskelige undersøgelser vist, at indtagelse af hydrolyserede kollagenpeptider – en mindre form for kollagen, som din krop absorberer meget mere effektivt – kan forbedre hudens elasticitet, fugt og fasthed, samtidig med at det reducerer rynker.

 

Når det er sagt, tager mange undersøgelser ikke andre livsstilsfaktorer i betragtning, såsom proteinindtag, overordnet kost og rygning. Derudover bruger kroppen protein fra kollagen, hvor det er nødvendigt, hvilket ikke garanterer, at det vil blive brugt af huden.

 

I sidste ende ser det ud til, at indtagelse af en kost rig på protein er nøglen til sund hud. Fokuser på at spise en kost rig på protein og tag derefter et kollagentilskud, hvis du gerne vil øge dit indtag yderligere.

 

Sunde proteinrige fødevarer at spise regelmæssigt omfatter:

 

  • kylling
  • tofu
  • fisk
  • æg

 

Mange fordele ved kollagen

De fødevarer, du spiser, kan spille en rolle for din huds sundhed, herunder hvordan din hud ændrer sig, når du bliver ældre. Det samme kan kollagen.

 

Mange undersøgelser på mennesker har vist, at indtagelse af hydrolyserede kollagenpeptider forbedrer hudens hydrering, elasticitet og fasthed. Begrænsninger i undersøgelserne berettiger dog mere forskning.

 

Især fødevarer, der er høje i protein, sunde fedtstoffer og antioxidanter, er forbundet med de fleste hudfordele.

 

For hvert måltid skal du prøve at tilføje mindst et protein, et sundt fedtstof og en til to grøntsager til hver tallerken for at understøtte sund hud og aldring.

Sammen med at spise en nærende kost fuld af hele, plantebaserede fødevarer, overvej at beskytte din hud med andre vaner, såsom at bære solcreme, undgå rygning, forblive fysisk aktiv og bruge passende hudplejeprodukter.