rasmus-gundorff-saederup-3mwXvQryihE-unsplash

Historien om dansk mad

Den er lang og varieret. Det danske køkken er blevet påvirket af landets mange invasioner og bosættere samt af dets nærhed til andre lande. Danmark er kendt for sine traditionelle retter som smørrebrød, stegt flæsk, frikadeller og selvfølgelig Københavns verdensberømte kager. Derudover er frugter som æbler og pærer samt bær som jordbær, hindbær og brombær også populære i Danmark. Du kan evt selv læse mere om den danske Thornless Evergreen brombærbusk her.

De første skriftlige optegnelser om dansk mad går tilbage til det 13. århundrede, hvor en kogebog med titlen “De danske Spiselov” blev udgivet. Denne bog indeholdt opskrifter på retter som sild, ål og torsk, som alle stadig er populære den dag i dag. I de følgende århundreder har danskerne  fortsatte med at udvikle deres kulinariske repertoire ved at låne opskrifter og ingredienser fra deres naboer. Den svenske indflydelse kan f.eks. stadig ses i retter som frikadeller og gravlax, mens tyskerne har bidraget med favoritter som leverpostej og julebudding.

I det 20. århundrede opstod det nye danske køkken med kendte kokke som Claus Meyer og Rene Redzepi i spidsen. Denne bevægelse lagde vægt på at bruge friske, lokale råvarer til at skabe enkle, men innovative retter. I dag er det danske køkken mere mangfoldigt end nogensinde før, og der dukker nye restauranter op over hele landet, som serverer alt fra traditionelle retter til moderne gastronomiske kreationer. Så uanset om du er på udkig efter en hyggelig tallerken med comfort food eller et gourmetfestmåltid,  du finder det helt sikkert i Danmark.

Den danske mad er blevet påvirket af landets mange invasioner og bosættere samt af dets nærhed til andre lande. Danmark er kendt for sine traditionelle retter som smørrebrød, flæskesteg, frikadeller og selvfølgelig Københavns verdensberømte kager.

De første skriftlige optegnelser om dansk mad går tilbage til det 13. århundrede, hvor en kogebog med titlen “De danske Spiselov” blev udgivet. Denne bog indeholdt opskrifter på retter som sild, ål og torsk, som alle stadig er populære den dag i dag. I de følgende århundreder fortsatte danskerne med at udvikle deres kulinariske repertoire ved at låne opskrifter og ingredienser fra deres naboer . For eksempel kan den svenske indflydelse stadig ses i retter som frikadeller og gravlax, mens tyskerne bidrog med favoritter som leverpostej og julebudding.

I det 20. århundrede voksede det nye danske køkken frem med berømte kokke som Claus Meyer og Rene Redzepi i spidsen. Denne bevægelse lagde vægt på at bruge friske, lokale råvarer til at skabe enkle, men innovative retter. I dag er det danske køkken mere varieret end nogensinde før, og der dukker nye restauranter op over hele landet, som serverer alt fra traditionelle retter til moderne gastronomiske kreationer. Så uanset om du er på udkig efter en hyggelig tallerken comfort food eller et gourmetfestmåltid, er du sikker på at finde det i Danmark.