5210-T2041 – dankultur.dk

3 tips til at få styr på dit kulturbudget 

Selvom det er fedt at tage i teatret, på restaurant eller til koncert, er det desværre heller ikke en gratis fornøjelse. Vi giver dig 3 tips til, hvordan du får luft i budgettet til dine kulturoplevelse. 

Det er desværre ikke helt billigt at være kulturforbruger her i Danmark. Billetpriserne kan være ret høje, og hvis du ikke tager dine forholdsregler, løber lønkontoen hurtigt tør, hvis du både vil holde dig up to date med de nyeste trends på restaurantscenen, være med til de største stadionkoncerter og sidde par terre i Det Kongelige Teater. 

Derfor har vi samlet en håndfuld råd, så du kan holde styr på dit kulturbudget og skabe god plads i budgettet til alle de store kulturelle oplevelser, som vi alle brænder for. På den måde slipper du får stressen omkring, hvordan du skal få råd til de dyre billetter, måltider og hvad der ellers hører sig til at følge med i kultursiderne i avisen. Med de rette prioriteter og planlægning får du nemlig råd til de store kulturoplevelser. 

Få styr på rådighedsbeløbet 

De fleste har en ret god idé om, hvad de tjener hver måned. Men hvor meget har du egentlig tilbage på kontoen, når du har betalt de faste udgifter? Med el-regninger, streamingabonnementer, licens, forsikringer og andre faste udgifter, kan en stor del af dit rådighedsbeløb hurtigt være spist, hvis du ikke har et godt blik på dit budget. 

Hvis du eksempelvis har mange mindre forbrugslån, kan renterne hurtigt spise en stor del af dit budget. Derfor kan det være en god idé at samle de mindre lån til et såkaldt samlelån. Her flytter du dine mindre kvik- og forbrugslån over til en udbyder, som kan tilbyde dig en lavere rente. Hvis du vil læse mere om samlelån, og hvordan du kan finde et billigt lån, kan du tjekke Jubiis låneguide til samlelån her på jubii.dk/tjenester/laan/samlelaan. 

Læg et fast kulturbudget 

Når koncerter bliver annonceret eller restaurantbesøg bliver aftalt, kan det hurtigt ske ret spontant. Den slags spontane aftaler kan være ret farlige for din privatøkonomi, hvis du ikke har det totale overblik over, hvad du har råd til at spendere, og hvad der udenfor dit budget. Derfor kan det være en god idé at sammenregne alle dine udgifter hver måned og sætte et budget for, hvor meget du må bruge på de forskellige poster. 

Det gælder både mad, take away, koncerter, teaterforestillinger, biografture og restaurantbesøg. På den måde kan du bedre holde styr på, hvad du har råd til, og hvad du ikke har råd til, ligesom du med god samvittighed kan købe en lidt dyr teaterbillet, velvidende, at du bruger hele månedens kulturbudget på den ene teatertur. 

Gå efter de gratis eller billige oplevelser 

Det her lyder måske som det lidt kedelige, besværlige råd. Men der findes en masse billige alternativer til de helt dyre billetter. Det kræver bare, at du bruger lidt tid på at finde de billigere oplevelser. Tit kan du få mere intime og specielle oplevelser, hvis du går efter det billige. Hvis du er til standupcomedy, kan du prøve at opsøge en af de mange open mics, hvor komikerne kommer og afprøve materialet, til deres langt dyrere shows. 

Du kan finde små billige koncerter med ikke særligt kendte bands, hvor du kan komme helt tæt på bandet og få en ret intens oplevelse. Du kan finde små, lokale litteraturoplæsninger, hvor nye, lovende forfattere præsenterer deres poesi. Og du kan finde teaterfestivaler, hvor lovende, unge teatertrupper præsenterer deres nyeste, små stykker, der tit tager nogle langt større chancer end på de etablerede teaterscener.